You need to enable JavaScript in order to use the AI chatbot tool powered by ChatBot
top of page
Keresés

Az autós fedélzeti kamera használatának szabályai

Felhasználható a felvétel a bíróságon?


A fedélzeti kamerák az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek az autósok körében. Gondoljunk csak bele: biztosan van legalább egy ismerősünk, akinek az autójába ülve azonnal megpillantjuk a szélvédőn gondosan elhelyezett apró kamerát. Esetleg mi magunk vagyunk azok, akik már fel is szereltek egyet. Netalán éppen most tervezzük, hogy beszerezzük. Akárhogy is, a szóban forgó kamerák nem csak balesetek megelőzésében vagy tisztázásában nyújtanak segítséget, de sokan a vitás közlekedési helyzetek dokumentálására is használják őket. Ugyanakkor, annak ellenére, hogy széles körben elterjedtek, a jogi szabályozás ezen eszközök használatára vonatkozóan viszonylag komplex és nem minden esetben egyértelmű. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen jogi szabályozások vonatkoznak a fedélzeti kamerák használatára Magyarországon, különös tekintettel arra, hogy felhasználhatók-e a bíróság előtt bizonyítékként.



Adatvédelem és személyiségi jogok


A fedélzeti kamerák által készített felvételek személyes adatokat tartalmaznak, mivel ezek felismerhető személyeket, rendszámokat és más azonosítható információkat rögzíthetnek. Az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, a GDPR (General Data Protection Regulation) szabályozza az ilyen adatok gyűjtését, feldolgozását és tárolását. Magyarországon az Adatvédelmi Hatóság állásfoglalásai alapján a fedélzeti kamerák használata megengedett, de kizárólag magáncélra​.

Fontos megjegyezni, hogy a felvételek nyilvánosságra hozatala vagy közösségi médiában való közzététele csak akkor jogszerű, ha az azon szereplő személyek előzetesen hozzájárultak ehhez. Ha ez nem történik meg, a felhasználó akár személyiségi jogsértés miatt is perelhető. Ezen túlmenően a kamerafelvételek csak rövid ideig, legfeljebb 5 napig tárolhatók, és azokat nem lehet folyamatos megfigyelésre használni​.


Felhasználható a felvétel bíróságon?


Az egyik kérdés, amely leginkább foglalkoztatja az autósokat, hogy a fedélzeti kamerák felvételei felhasználhatók-e bizonyítékként a bíróságon. Bár Magyarországon jelenleg nincs konkrét törvény, amely kifejezetten szabályozná a kamerák felhasználhatóságát, a gyakorlatban több esetben is elfogadták már ezeket a felvételeket bizonyítékként. A magyar bíróságoknak lehetőségük van mérlegelni, hogy a felvételek mennyiben járulnak hozzá az ügy tisztázásához. Ennek során figyelembe veszik a felvételek minőségét, valamint azt, hogy az azokban szereplő adatok jogszerűen kerültek-e rögzítésre.

A gyakorlatban a bíróságok gyakran elfogadják a fedélzeti kamera felvételeit, különösen olyan esetekben, amikor nincs más egyértelmű bizonyíték a baleset körülményeire vonatkozóan. Ilyen esetekben a felvételek segíthetnek megállapítani a felelősséget, vagy tisztázni a történtek pontos sorrendjét. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a kamerák által készített felvételek önmagukban nem mindig elegendőek ahhoz, hogy teljes körű bizonyítékot szolgáltassanak. A bíróságok általában más bizonyítékokkal – például tanúvallomásokkal vagy szakértői véleményekkel – együtt értékelik a kamerafelvételeket​.


Mi a helyzet a biztosítóval?


Nemcsak a bíróságok, hanem a biztosítótársaságok is gyakran foglalkoznak a fedélzeti kamerák által készített felvételekkel, különösen a vitatott balesetek tisztázása során. Több biztosító jelezte, hogy a felvételek fontos segítséget nyújthatnak a balesetek körülményeinek rekonstruálásában. Az egyik legnagyobb hazai biztosítótársaság például elismerte, hogy a kamerák felvételei sokszor megerősítő szerepet töltenek be, de nem mindig perdöntők. A felvételnek egyértelműnek és jó minőségűnek kell lennie ahhoz, hogy a biztosító számára is elfogadható legyen​. Már léteznek olyan kamerák is, amelyek távollétünkben is rögzítenek, így egy káresemény esetén az elkövető kiléte is tisztázható, amennyiben megvan a másik autó rendszáma. Egy másik cég szintén arról számolt be, hogy a fedélzeti kamerák által készített felvételek gyakran segítenek tisztázni a balesetek körülményeit, különösen olyan esetekben, amikor a résztvevők felelőssége vitatott.

A biztosítók tehát egyre inkább elismerik a kamerák szerepét, de kiemelik, hogy a felvételek önmagukban nem mindig elegendők a döntéshozatalhoz​.


Milyen esetekben nem használható fel a felvétel?


Bár a bíróságok és a biztosítók gyakran elfogadják a fedélzeti kamera felvételeit, vannak esetek, amikor ezek nem használhatók fel bizonyítékként. Az egyik ilyen eset, ha a felvételek jogsértő módon készültek, például ha a kamera tulajdonosa engedély nélkül rögzítette a közterületen tartózkodó személyeket. A GDPR és a magyar adatvédelmi jogszabályok szerint a felvételek készítése és felhasználása jogszerű adatkezelésnek minősül, ha az érintettek hozzájárulását megszerezték, vagy ha a felvételek kizárólag magáncélra készültek. Ellenkező esetben a felvételek személyiségi jogokat sérthetnek, ami jogi eljárást vonhat maga után​.


Még több védelem baleset vagy vitás közlekedési helyzet esetén


A fedélzeti kamerarendszerek mellett további hasznos kiegészítést jelenthet egy járműkövető rendszer, amely a balesetek és vitás helyzetek tisztázásában segít. Az easyTRACK GPS járműkövető rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy visszamenőlegesen is hozzáférjen a járműve helyzetére és sebességére vonatkozó adatokhoz. Ez különösen értékes lehet egy baleset esetén, hiszen pontosan igazolhatja, hogy milyen útvonalon közlekedett, és mekkora sebességgel haladt az adott időpontban.

Az ilyen rendszerek használata nemcsak a mindennapi közlekedés biztonságát növeli, hanem jogi eljárások során is segítséget nyújthat, hiszen ezek az adatok fontos bizonyítékok lehetnek a biztosítóknál és a hatóságoknál egyaránt. Az easyTRACK tehát a jármű biztonsági megfigyelésének egy újabb szintjét biztosítja, ami különösen hasznos balesetek vagy vitás helyzetek esetén.


Jövőbeli szabályozások lehetőségei


Bár jelenleg nincs egységes jogi szabályozás a fedélzeti kamerák használatára, elképzelhető, hogy a jövőben szigorúbb szabályok lépnek érvénybe. Egyes európai országokban, például Ausztriában, a fedélzeti kamerák használata kifejezetten tilos, mivel sértheti a személyiségi jogokat és az adatvédelmet. Magyarországon is felmerülhetnek hasonló korlátozások, ha a kamerák használata elterjedtebbé válik, és egyre több jogi kérdés merül fel a használatukkal kapcsolatban​.

Összefoglalva, a fedélzeti kamerák használata jelenleg számos előnnyel járhat az autósok számára, különösen a közúti balesetek tisztázása és a felelősség megállapítása terén. Ugyanakkor a kamerafelvételek használata jogi kihívásokkal is jár, különösen az adatvédelmi szabályozások miatt. Magyarországon a felvételek jogszerű használata elsősorban magáncélra engedélyezett, és csak szigorú feltételek mellett használhatók fel bírósági vagy biztosítási eljárásokban. Érdemes tehát minden esetben körültekintően eljárni, és mérlegelni a felvételek felhasználásának jogszerűségét.


Kérdése van az easyTRACK járműkövető rendszerrel, e-útdíjjal, utólagos útdíjbevallással vagy bármi mással kapcsolatban? Keresse ügyfélszolgálatunkat!

Tetszett a cikk és szeretne több ilyet olvasni?

Iratkozzon fel és mi emailben értesítjük ha hasonló cikket írunk.

bottom of page